ALTRES VEUS

NOTA DE PRENSA - ALTRES VEUS - edició 2022

Més de 200 persones assisteixen al cicle “Altres Veus”, que exhaureix totes les entrades 

REFERENTS MUNDIALS EN COOPERACIÓ FEMINISTA ES REUNEIXEN A PALMA PER DEBATRE COM ACONSEGUIR UN MÓN MÉS JUST, RESPECTUÓS AMB LA NATURA I HABITABLE PER A TOTHOM

Amparanoia celebra el seu 25è aniversari tancant la jornada amb un gran concert.

El Museu Es Baluard va acollir ahir, dissabte, una nova edició del cicle “Altres Veus”. Sota el lema “Utopies feministes per a canviar el món”, Lolita Chávez, Basha Changuerra, Carme Clavel Arcas, Pastora Filigrana, Rafaela Pimentel i Yayo Herrero, la comissària del cicle, varen reflexionar de forma col·lectiva sobre la cooperació feminista com a concepte revolucionari i transformador. La jornada va gaudir d’un gran èxit de convocatòria i va exhaurir totes les entrades.

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, va inaugurar el cicle, organitzat per la direcció general de Cooperació. I la professora i antropòloga Yayo Herrero va ser l’encarregada de la conferència inaugural titulada “Cooperar en el temps de conflicte  capital-vida”.

“El model capitalista digereix ràpidament els cicles naturals generant residus, contaminació i malalties que impregnen tota la societat. Tenim un model de societat malalt i violent que ens obliga urgentment a repensar models alternatius”, va manifestar Herrero, que va precisar que “vivim en guerra contra la vida, en una dinàmica destructiva que genera violència. Vivim com si la nostra espècie estigués per damunt de la terra i veiem la vida com un gran magatzem de recursos a disposició dels poderosos”.

Durant la conferència inaugural Herrero va manifestar que “hem d’assumir que els éssers humans haurem de viure amb manco energies i recursos de la terra perquè l’hem saquejat. Ens trobem davant d’una situació d’emergència planetària que amenaça la supervivència en condicions dignes d’una part molt important dels humans i de la resta d’éssers vius. La devastació que provoca el capitalisme reclama una nova manera de mirar el món”.

“No són temps per estar totes soles”, va concloure Herrero, “són temps en què la clau és estar amb altres i de poder experimentar la rebel·lia i la resistència. Són temps de generar utopia, de cercar maneres de dur a terme aquesta transformació del món amb rebel·lia, imaginació, creativitat i alegria”.

“Hem d’escoltar les veus de la rebel·lia que no es resignen a que la vida sigui sacrificada”, va dir Herrero per donar pas al següent col·loqui protagonitzat de Basha Changuerra, militant antiracista i activista afrofeminista i Lolita Chávez, guaridora ancestral, defensora del territori i feminista
comunitària d’Abya Yala. Amb elles es va donar veu a comunitats de dones que viuen a pobles sotmesos però que no són víctimes. A dones que han sabut resistir i mantenir l’orgull de pertinença. “La humanitat no està fent cas dels crits d’auxili de la mare terra”, va dir Chávez durant el seu discurs.

La performance “PASSAGES” de l’artista de circ Alice Rende va posar punt final als actes del matí, amb un espectacular espectacle en què l’artista va posar de manifest com explora els seus límits dins un cilindre.

Ja al capvespre es varen celebrar el col·loquis “Rebel·lies feministes: més enllà del desenvolupament”, amb les conferències “Cap a una cooperació feminista, transformadora i crítica”, de Carme Clavel,  que va manifestar que “o canviem les maneres de fer o ens anem en orris”; i “El bon viure: la utopia dels feminismes comunitaris”, de Lolita Chávez.

El darrer col·loqui va ser “Resistències feministes: repensar el món des dels marges” que va incloure les conferències: “Contra el sistema món: claus de la resistència feminista gitana”, de Pastora Filigrana, advocada experta en dret d’Estrangeria i activista per la Defensa dels Drets Humans en diferents moviments socials; i “La cura digna de la vida: resistències i utopies de les treballadores domèstiques”, de Rafaela Pimentel, empleada de la llar que es dedica des de fa gairebé 30 anys a millorar les condicions de les persones que es dediquen al treball domèstic.  “Sense les dones no es mou el món”, va concloure Pimentel en el seu discurs provocant un gran aplaudiment del públic.

Les entitats Mercat Social de les Illes Balears, CNAAE Mallorca, Coordinadora d’ONGD de les Illes Balears, La Utòpica i Kellys Unión Balear varen participar activament a la Fila 0 de la jornada. 

La jornada va finalitzar al ritme del grup Amparanoia, que va aprofitar el concert per celebrar els seu 25é aniversari, amb un ple absolut.